Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Γέφυρα από πάγο κατέρρευσε στην Ανταρτικτική

Η πρόσφατη κατάρρευση στην Ανταρκτική ενός τμήματος πάγου που λειτουργούσε ως γέφυρα μεταξύ δύο μεγάλων παγόβουνων, στηρίζοντάς τα, έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες που μελετούν με τις κλιματολογικές αλλαγές, να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας."Ηταν απίστευτο πώς ο πάγος αποσχίστηκε, 2 ημέρες πριν ήταν ανέπαφο", είπε ο David Vaughan, ειδικός επιστήμονας στους πάγους της Βρετανικής ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με τους πρόσφατους υπολογισμούς, μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, η θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 3 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6 μέτρα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις πυκνοκατοικημένες παραθαλάσσιες περιοχές που κατοικούνται από εκατομμύρια ανθρώπους!

Ένα μεγάλο μέρος των πάγων της Ανταρκτικής έχει συρρικνωθεί κατά πολύ τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ μόνο από το 1990 μέχρι σήμερα, από 16.000 τετραγωνικά που ήταν συρρικνώθηκε στις 8000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ειδικοί φοβόνται ότι η κατάρρευση της «γέφυρας» θα έχει ως αποτέλεσμα την αργή μετακίνηση των παγόβουνων προς τον Ωκεανό και το ταχύτερο λιώσιμό τους.

πηγές: pathfinder.gr, enn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου