Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Η ρύπανση των φώτων της πόλης συνδέονται με καρκίνο

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα με επικεφαλή τον Ισραηλινό Richard Stevens, καθηγητή και επιδημιολόγο σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο, στο Πανεπιστημιακό κέντρο υγείας του Connecticut και δημοσιεύτηκε σε διεθνές συνέδριο Χρονοβιολογίας, έδειξε ότι οι γυναίκες που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες τεχνητών νυχτερινών φώτων (φωτορύπανση) παρουσιάζουν υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Η ομάδα του καθηγητή Stevens, χρησιμοποίησε νυχτερινές δορυφορικές εικόνες για να μετρήσει τα επίπεδα του νυχτερινού τεχνητού φωτός και τις παρέθεσε με χάρτες κατανομής περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που ζουν στις "φωτεινότερες" περιοχές, έχουν 73% περισσότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού από αυτές που ζουν σε περιοχές με ελάχιστο τεχνητό φωτισμό.

Τα αποτελέσματα αυτά συμπίπτουν με παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005, η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες που εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες σε νοσοκομεία είχαν περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer Research, υποστηρίζει ότι η μελατονίνη (melatonin) ή καλύτερα η έλλειψη αυτής, μπορεί να είναι η αιτία. Η μελατονίνη είναι μια βασική ορμόνη που το σώμα μας εκκρίνει καθώς κοιμόμαστε. Απαιτεί σκοτάδι και παίζει σημαντικό ρόλο ρυθμίζοντας το βιολογικό μας ρολόι. Για τις γυναίκες, η ευαίσθητη στο φως ορμόνη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελατονίνη βοηθάει στη μείωση των υψηλών επιπέδων των οιστρογόνων που είναι ένας παράγοντας για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Και τα επίπεδα της μελατονίνης πέφτουν κατακόρυφα όταν υπάρχει παρουσία τεχνητού φωτός.

Η έρευνα αυτή βοηθάει επίσης στην εξήγηση δύο γεγονότων που οι επιστήμονες γνωρίζαν εδώ και καιρό. Πρώτον ότι τα επίπεδα καρκίνου του μαστού είναι τρεις με πέντε φορές υψηλότερα στις βιομηχανοποιημένες χώρες και δεύτερο, ότι τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι 20 με 50 φορές χαμηλότερα στις τυφλές γυναίκες.

Επίσης, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ανακαλύφθηκαν αυξημένοι κίνδυνοι καρκίνου του προστάτη σε χώρες με ψηλά επίπεδα τεχνητού φωτός.

πηγές: enn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου