Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Τα βιοκαυσιμα «επιδεινώνουν άμεσα την παγκόσμια θέρμανση»

Η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών εκπέμπει οξείδιο του αζώτου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, προειδοποιούν ερευνητές. Όπως γράφει την Πέμπτη το βρετανικό περιοδικό Economist, έκθεση του Συμβουλίου για την Επιστήμη (ένας φορέας με έδρα το Παρίσι), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών εκπέμπουν τρεις με πέντε φορές περισσότερο οξείδιο του αζώτου σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Δεδομένου ότι το οξείδιο του αζώτου είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου, οι ενεργειακές καλλιέργειες τελικά επιδεινώνουν την παγκόσμια θέρμανση, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Το οξείδιο του αζώτου δεν παράγεται από τα ίδια τα φυτά, αλλά από βακτήρια που ζουν στο έδαφος. Ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του αερίου τα μικρόβια χρησιμοποιούν τα ευρέως διαδεδομένα αζωτούχα λιπάσματα.

Για το λόγο αυτό η έκθεση του Συμβουλίου όχι μόνο εγείρει αμφιβολίες για τα βιοκαύσιμα, αλλά αναδεικνύει και το ευρύτερο πρόβλημα της ανθρώπινης παρέμβασης στον φυσικό κύκλο του αζώτου.

Το θέμα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι σε συνέδριο που οργανώνει η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Αζωτο.
πηγές: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου