Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ρομποτικά ψάρια ανιχνεύουν ρύπανση

Ρομποτικά ψάρια που δημιουργήθηκαν από βρετανούς επιστήμονες θα απελευθερωθούν στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Ισπανίας για να ανιχνεύσουν θαλάσσια ρύπανση.

Τα πέντε πρώρα ρομπότ, σε σχήμα γατόψαρου με μήκος ενάμισι μέτρου, κόστισαν 20.000 λίρες (21.000 ευρώ) το καθένα. Είναι σχεδιασμένα να μιμούνται την κίνηση των ζωντανών ψαριών, η οποία είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με τα συμβατικά μίνι υποβρύχια. Επίσης είναι εξοπλισμένα με χημικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται πιθανούς επικίνδυνους μολυντές όπως διαρροές πλοίων ή υποθαλάσσιων αγωγών.
Η μπαταρία των ρομπότ προσφέρει αυτονομία οκτώ ωρών.

Εάν τα δοκιμαστικά που θα γίνουν είναι επιτυχή στο λιμάνι της Gιjon (Χιχόν) η επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για την μέτρηση της ποιότητας του νερού σε ποτάμια, λίμνες και σε θάλασσες σε όλο τον κόσμο. Τα ρομπότ τα ανέπτυξε η εταιρία ΒΜΤ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έσεξ.

"Βασιζόμαστε σε ένα σχεδιασμό που προέκυψε έπειτα από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και είναι εξαιρετικά αποδοτικός από ενεργειακή άποψη» σχολίασε στο Reuters ο Ρόρι Ντόιλ, ερευνητής της BMT"





πηγές: environmental news network

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου