Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Μην πετάξετε στα σκουπίδια τα θερμόμετρα υδραργύρου

Αποσύρονται από τις 3 Απριλίου με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα θερμόμετρα υδραργύρου και όσες ακόμα φαρμακευτικές συσκευές λειτουργούν με υδράργυρο.
Όπως έγινε γνωστό τα θερμόμετρα με υδράργυρο θα πρέπει να επιστρέφονται στα φαρμακεία, προκειμένου να αποσυρθούν με ασφάλεια και όχι να πετάγονται στα σκουπίδια διότι θεωρούνται τοξικά απόβλητα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Εναλλακτικά, μπορούν να απορριφθούν σε ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε ορισμένα καταστήματα για τη συλλογή καμένων λαμπτήρων εξοικονόμησης, οι οποίοι επίσης περιέχουν υδράργυρο, σε μικρότερες όμως ποσότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΤΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Γιατί; Πατήστε παρακάτω στο "διαβάστε περισσότερα"


Ο υδράργυρος δεν βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στα τρόφιμα δεδομένου ότι μπορεί να διαδοθεί μέσω της τροφικής αλυσίδας από τους μικρότερους οργανισμούς που καταναλώνονται από τους ανθρώπους, παραδείγματος χάριν μέσω των ψαριών. Οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα ψάρια συνήθως υπερβαίνουν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις του νερού όπου ζουν. Το κρέας μπορεί, επίσης, να περιέχει ιδιαίτερα σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, ειδικά αν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μόλυνση των χωραφιών. Ο υδράργυρος δεν βρίσκεται συνήθως στα φυτικά προϊόντα, αλλά μπορεί να εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των λαχανικών και άλλων καλλιεργήσιμων προιόντων, όταν εφαρμόζονται στη γεωργία ψεκασμοί με υδράργυρο. Ο υδράργυρος έχει διάφορες επιδράσεις στους ανθρώπους, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες κύριες επιδράσεις:
 • Ανωμαλία του νευρικού συστήματος
 • Βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες
 • Βλάβη στο DNA και χρωμοσωμικές ανωμαλίες
 • Αλλεργικές αντιδράσεις, με συνέπεια το δερματικό κνησμό, την κούραση και τους πονοκέφαλους
 • Αρνητικές επιδράσεις στην αναπαραγωγή, όπως βλάβη του σπέρματος, γενετικές ανωμαλίες και αποβολές

Βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες μπορεί να προκαλέσει την υποβάθμιση των δυνατοτήτων εκμάθησης, αλλαγές στην προσωπικότητα, τρέμουλο, αλλαγές στην όραση, κώφωση, απώλεια συντονισμού των μυών και απώλεια μνήμης. Η χρωμοσωμική βλάβη είναι γνωστή ότι προκαλεί μογγολισμό. Η τοξικότητα υδραργύρου από τα τρόφιμα είναι πολύ σπάνια και σχεδόν πάντα προκαλείται από την περιβαλλοντική ρύπανση.
πηγές: in.gr, pathfinder.gr, food-info.net

1 σχόλιο:

 1. http://deciloquequierass.blogspot.com/

  Good Bloog my friend!! Congratulations!!

  good luck!! See you!

  ΑπάντησηΔιαγραφή